1954 yılında, Ankara’da gözlemsel astronomiyi başlatmak amacıyla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı bir gözlemevi kurulması kararlaştırıldı ve bu konuda Hollanda’lı astrofizikçi Prof. Dr. Egbert Adriaan KREIKEN görevlendirildi. Fakülte binalarının kentin içinde olması nedeniyle, Prof. Dr. Kreiken tarafından gerçekleştirilen uzun araştırmalardan sonra Ankara’nın 18 km güneyinde, şehir ışıklarından uzak, ulaşımı kolay, yıllık yaklaşık üç yüz açık gözlem gecesine sahip Ahlatlıbel mevkiinde bir bölge gözlemevi yeri olarak seçildi.

Arazi satın alındıktan sonra 1955’te projelerin hazırlanmasına başlandı, ancak gözlemevi inşaatı 1959 yılında başlatılabildi.

2007 yılında gözlemevinde kullanılmaya başlayan 40 cm’lik teleskop ve yüksek çözünürlüklü CCD kamera ile bilimsel çalışmalar günümüzde de devam etmektedir.

Gözlemevi bugünkü varlığını büyük oranda Prof. Dr. E.A. Kreiken’e borçludur. Gözlemevi kendisine duyulan saygı ve minnettarlığın bir gereği olarak yeni alınan 16” Meade teleskobuna ve teleskobun yerleştirildiği binaya kendilerinin adını vermiştir.

İklim ve Hava Olayları temamız kapsamında Montessori Çocukları grubumuz ile Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ni ziyaret ettik.

Kaynak : http://rasathane.ankara.edu.tr/?page_id=105