Yaparak, yaşayarak öğrenmek…Dr. Maria Montessori’nin eğitim dünyasına kattığı önemli bir kavram. Çocukların bilgiyi kendi çabaları ile almaları, uyaranları deneyimlemeleri ve içselleştirmeleri. Piage tarafından sayısız makalelerde sayısız örneklerle anlatılan bir öğrenme metodu.

Alan gezileri birçok teorisyen tarafından benzer şekilde  sınıflandırılan, çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemektedir. Çocuklar gezilerde gözlem yapma, inceleme, merak duygularını giderme gibi fırsatlar bularak bilişsel gelişimle ilgili kavramları kazanmaktadırlar. Çevre ile iyi iletişim kurulması, arkadaşlar ile işbirliği yapılması, grupla beraber çalışılması, sorumluluğun yerine getirilmesi ve yaratıcılığın gelişmesi için de eşsiz bir fırsattır alan gezileri. Geziler çocukların yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlar ki, çocukların yaşayarak öğrenmeleri bilgilerinin kalıcı olmasını sağlar.

Alan gezileri okulöncesi eğitimde oldukça başarılı bir öğretim metodu olarak kullanılır. Çocukların araştırma yapma, basit veri toplama yöntemlerini kullanma, topladıkları verilerden sonuç çıkarma, çıkardığı sonuçları yorumlama ve problem çözme becerilerini geliştirir. Çocukların anlamlı ve kalıcı bir şekilde öğrenmelerini sağlar. Çocukların ilgisini çekecek yöresel, kültürel, mesleki ve güncel önem taşıyan her mekan çocuk için doğal öğrenme alanıdır.

Gezilerin sonrasında okulda ziyaret edilen yerler hakkında fikir alışverişi yapılır, geziler hakkında çocukların yorumları alınır. Amaç içselleştirme süreci kolaylaştırmak ve rehberlik yapmaktır.

Sihirli Bahçe Montessori Okulu alan gezilerini tematik eğitim kapsamında planlamakta, gezilerin öncesinde ve sonrasında yapılacakları büyük bir titizlikle belirlemektedir. Başta yabancı güvenliği olmak üzere tüm tedbirleri almakta, gezinin eğlenceli ve eğitici olması için azami özen göstermektedir.

Alan gezileri ile ilgili tüm hazırlık aşaması, gezinin icrası ve sonrasında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veliler ile paylaşılmaktadır. Hem biliyor musunuz; velilerimiz alan gezilerinde ev sahibi olmaktan da ayrıca keyif duymaktadır.

Hiç belli olmaz, belki bir gün sizin kapınızı da çalarız…